Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine

Zajednica će ubuduće biti aktivnija i modernija

Valentin Vencel kaže da je prezadovoljan što se FPPV održava u Zrenjaninu a posebno je važno zadovoljstvo publike koja svakodnevno puni salu, kako na večernjim predstavama, tako i predstavama za decu.

Kako ste zadovoljni organizacijom i realizacijom Festivala?

Ne da sam zadovoljan, već prezadovoljan i srećan što se Festival vratio u Zrenjanin i sa divljenjem gledam na to. Nije to neko dežurno laskanje pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu i saradnicima ovog pozorišta, i svim sardnicima koji su radili i rade na organizaciji Festivala. Mislim da tu, osim velikog “hvala”, nikakva druga reč se ne može izgovoriti. Biti zadovoljan koliko sam ja ili svi mi, ili ne, manje je važno, važnije je da iz večeri u veče uočavamo veliko zadovoljstvo naše publike. I već sada možemo reći da je svaka predstava posećena. Večernje predstave posećene su 105, ili 110 posto, a posećene su i predstave za decu, što je uvek problem festivala. Mislim da publika ne glasa rukom, već nogama, tako da dođe na predstavu. Dakle, presudno je zadovoljstvo publike.

Koji su planovi i dalji rad Zajednice?

Zajednica je okvir i kontekst ovog Festivala, ali ona ima neke svoje druge organizacione poslove i poslove strukovnog zastupanja profesionalnih pozorišta Vojvodine. Nakon Festivala, mi ćemo pristupiti organizaciji Skupštine na kojoj ćemo birati nove kolege, usvojiti kratkoročni program Zajednice, što će biti novo u metodu rada. Imaćemo dva programa, jedan program Zajednice i, predviđam, Program kandidata za predsednika Zajednice. Ono što sam više puta rekao, Zajednica će biti aktivnija i organizovanje FPPV će biti samo jedna od aktivnosti, a pre svega ćemo morati da se okrenemo ka povezivanju sa drugim strukovnim organizacijama, što u regionu, što u širem međunarodnom okruženju.

Lj. Stupar