Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Valentin Vencel , idejni tvorac Synergy # WTF : Pozorište je transfer različitih kulturoloških i socioloških vrednosnih sistema

 

 

Po čemu je ” Synergy # WTF ” jedinstven pozorišni festival ? Šta ga razlikuje od drugih festivala ?

Pre svega , ovaj festival je poseban po samim predstavama . Od sedam predstava koje će biti izvedene na festivalu , čak četiri su u samom vrhu evropskih pozorišnih produkcija , a jedna od njih pripada svetskom pozorišnom kremu . Reč je o predstavi  ” Večiti rob ” Ruskog dramskog teatra iz Kazahstana koju je režirao Barzu Abdurazakov . Po svome kvalitetu se izdvaja i predstava ” Dibuk ” Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta koja je obišla čitav svet . Zvezda ” Dibuka ” je čuvena glumica Maja Morgenštern . Tu je i ” Galeb ” mađarskog Ansambla ” Mikloš Tompa ” iz Rumunije koji su bili prošlogodišnji  pobednici najznačajnijeg pozorišnog festivala u Rumuniji . I naravno , poznata predstava ” Otelo ” Turskog teatra iz Skoplja koja je sam vrh pozorišne umetnosti ne samo , Zapadnog Balkana nego i Evrope . Jedinstvenost je u tome što smo pronašli onaj segment koji kaže da je sličnost u našim razlikama . Ovo je festival pozorišta nacionlanih manjina koje na svom jeziku rade , stvaraju, opstaju i daju posebnost u umetničkom i multikulturalnom izrazu država iz kojih dolaze . Predstave koje će učestvovati na Synergyiju su po hiljadu segmenata pozorišne umetnosti veoma različite i posebne . Sličnost se ogleda u našoj poziciji koju zauzimamo u jednom multikulturalnom prostoru , po mestu i zadatku koji obavljamo u njemu . Dakle , mi se svi nalazimo na prostoru naših različitih kultura koji želimo otvoriti i pokazati svu našu jedinstvenost i autentičnost  .

 

Koji je značaj ovog festivala u kontekstu Novog Sada kao multikulturalne sredine i u okviru projekta Evropske prestonice kulture 2021 .  ?

Mislim da će ovaj festival dokazati da različite kulture poseduju jedan zajednički prostor u okviru kojeg imaju svoja pozorišta . Upravo preko tog prostora i njihovih pozorišta uspostavljen je jedan transfer kulturoloških i socioloških vrednosnih sistema . Tokom trajanja festivala to ćemo na najbolji mogući način i demostrirati . Bitno je pokazati da jedan poseban i karakterističan kulturološki kod može biti dostupan i razumljiv svakom čoveku koji ne govori istim jezikom na kojem se igra pozorišna predsava . Zalaganje i rad na sopstvenim kulturnim vrednostima , ne isključuje mogućnost saradnje sa drugima. Naprotiv , ono ih još samo pospešuje i zbližava .

 

Vojislav Alimpić