Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

U žiriju glumica, teatrolog i novinar

Dragana Varagić, glumica

 

Rođena u Kraljevu. Jedan od simbola srpskog i eksjugoslovenskog glumišta. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, specijalizovala Šekspira na Šekspirovom institutu u Stratfordu/Engleska a magistrirala dramu i režiju na Unierzitetu u Torontu /Kanada.

Kao prvakinja Narodnog pozorista u Beogradu odigrala je niz uloga, igrala u serijama i na filmu. U Kanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i univerzitetski profesor. 

Takođe, predavala je glumu na univerzitetima Dalhousie i Windsor a glumu i režiju na Univezitetu u Otavi. Dobitnica je više nagrada za glumačka ostvarenja na našim prostorima a bila je nominovana za nagradu “Dora” za najbolju glumicu u Torontu.

Dragana Varagić danas je vanredni profesor na Katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na Poljskoj nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu.

Smiljka Seljin, novinarka

Rođena u Zrenjaninu, završila Filološki fakultet u Beogradu, Odsek – Opšta sa teorijom književnosti. Radila 17 godina u Obrazovnom programu RTV Vojvodine. Od 2000. godine urednica kulture na Novosadskoj TV i autorka elektronskog magazina za kulturu “Vitraž” na Novosadskoj TV koja je tokom 15 godina emitovanja ugostila najrelevantnije umetnike i kulturne poslenike Srbije. U sakoj emisiji – a bilo ih je nekoliko stotina – govorilo se o pozorištu: kroz reportaže, intervjue i gostovanja “uživo” najrazličitijih pozorišnih umetnika. Emisija je afirmisala svaki pomak, napor i kreativni zamah, kako afirmisanih, tako i mladih teatarskih umetnika.

Vladislava Fekete, teatrolog 

Rođena u Bačkoj Palanci. Završila dramaturgiju na Departmanu režije i drame, na Fakultetu dramskih umetnosti u Bratislavi/Slovačka. Nakon studija posvetila se prevođenju, teatarskoj teoriji i kritici, izdavaštvu i organizovanju pozorišnih događaja.

Od jula 2006. godine direktorka je Pozorišog instituta u Bratislavi i direktor Festivala savremene slovačke drame “Nova drama”. Inicirala je pokretanje Istraživačkog pozorišnog centra uključujući i projekat Istorija slovačke drame u 20. veku te mnogo drugih projekata koji se bave savremenom slovačkom dramam za decu i mlade. Iza sebe ima niz režija. Živi u Bratislavi.