Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Studenti izveli predstavu “Eling i Kjel Bjarne”

Ko je tu lud a ko ceo, pitanje je sad…

Govoreći o predstavi, Živanović kaže da je to priča o dva čoveka koje su nazvali ludacima, stanovnicima ustanove za duševno obolele koji u Norveškoj dobiju priliku da imaju stan na godinu dana, u centru grada, i da se resocijalizuju uz nadzor socijalnog radnika. Moraju da pobede svoja ubeđenja ili potrebe, razne kvarove, da pobede i prebrode neprilike u koje upadaju i u isto vreme da očuvaju prijateljstvo da bi na kraju mogli, što im uspe, da se priključe društvu…

“Mnogi ljudi zapravo nisu stvarno ludi, samo treba da postanu celi, dovoljno je da se nešto malo popravi, pa da budu celi, a isto tako ima nas koji šetamo ulicom slobodno – a nismo baš celi. Bilo bi divno kada bismo imali ovakvu obavezu i priliku da se popravimo, jer, onda bi se desilo ono što se i desilo u ovoj divnoj priči a to je da ludaci na ove koji su van ustanova utiču blagotvorno, i obrnuto.”, kaže Živanović.

Pozorište “Promena” je obnovljeno pre nekoliko godina na AU u Novom Sadu. Cilj je bio da se studentima koji imaju želju da stvaraju nezavisno to bude prostor u kojem bi radili nakon završetka akademije.

Lj. Stupar