Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Sa promocije knjige “Anđeo atentata” Svetislava Basare

Gledao sam pretpremijeru predstave i sada opet. Svaki reditelj tekst gleda svojim očima i naravno da će drugačije gledati jedno neteatarsko delo. To je pravi podvig. Zaista nisam slutio kako će to izgledati. Ovo je štivo koje nema ni glavu, ni rep. Na neki način nema priče koja će da drži pažnju gledaocima, ali je Robert ipak uspeo u tome”, rekao je Svetislav Basara osvrćući se na predstavu koju je odgledao po drugi put.

U knjizi “Anđeo atentata”, koja je te večeri promovisana, sa humorom i ironično opisan je atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu ali i neke istorijske ličnosti. Autor piše o besmislu istorije i o razarajućoj moći nacionalizma, o uskoj povezanosti evropske kulture i varvarstva, ali i o mračnim stihijama koje razaraju sve pred sobom, a na koje se danas često gleda kao na progres.

Po meni čin atentata je bio beznačajan. Međutim, u to doba je to sve bilo veoma moderno, ubiti nekog cara, kralja, ili caricu. Smatralo se da će rušenjem imperija i monarhija nastupiti doba prosperiteta i napretka, ali to se nažalost nikada ne desi. Vrlo brzo posle završetka Prvog svetskog rata videlo se da su stvari krenule mnogo gorim tokom, nego što su bile. Isto se vidi i sada kada se ceo svet našao u nekom ćorsokaku. To je osnovna ideja ispričana šaljivim tonom, jer mislim da istoriju treba posmatrati kao veoma beznačajnu.”, priča Basara.

Prvi deo romana je monolog Feranca Ferdinanda u kojem on diktira pismo svom sekretaru. Drugi deo romana su pisma američkog diplomate njegovoj ženi, ruskog ambasadora Molotovu, i Titova pisma Staljinu. To su beskonačni monolozi, gde se čitaocima čini da se kraj ne nazire.

Samo sam želeo da kažem, nije vam valjala Austro-ugarska, nije vam valjao stari poredak, niste hteli kraljeve, evo vam sad, pa vidite kako se živi u republikama. A naročito kako se živi u republikama bivše Jugoslavije”, rekao je Basara.

Podnaslov knjige je “Tabloid” koji u današnjem srpskom društvu ima veoma loš prizvuk:

Uvek stavljam podnaslove da bude šarenija naslovna stranica. Ovaj naslov je trebalo delimično da bude šaljiv. Istoriju, a naročito ovu noviju vidim kao tabloid. Kad vidim šta se sve radi, sve je kao u nekom tabloidu”, smatra Basara.

Mia Kuzmanović