Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Sa prezentacije radionice “Trash Art Feedom”

U Novosadskom pozorištu-Újvidéki szinház održana je lutkarska radionica pod nazivom “Trash Art Feedom”, u kojoj su učestvovali studenti četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, iz klasa profesora Lasla Šandora i Milana Novakovića. Studenti su uz pomoć profesorice Kate Paločai Kišo iz Kluža/Rumunija, sami napravili lutke za ovu predstavu.

Timea Filep iz klase profesora Lasla Šandora igra kravicu.

Kako vam izgleda to što ste sami morali da pravite lutku za svoju ulogu i što se prvi put u radu susrećete sa njima?

Ovo je jako dobar projekat. Imali smo profesorku Katu Paločai Kišo koja nam je sve objasnila i naučila nas osnovnim tehnikama u lutkarstvu i zapravo nam približila lutku kao ulogu. Kod nas su ovakve predstave zanemarene. Kada neko čuje da smo spremali lutkarsku predstavu, odmah pomisli da je to za decu, ali to nije tako. Ovo je komad za sve.”, ispričala je Filep i istakla: “Ovde ne igram ja, nego igra kravica, fokus ovog rada je da prebacimo sve na lutku.

Šta je bio cilj ovog projekta?

Cilj je da dve klase sa akademije, na srpskom i mađarskom jeziku, sarađulju. Kako nas ima mnogo, mislili smo da bi ovo bio jedan dobar “work shop”, jer u ovoj lutkarskoj predstavi možemo da radimo šta želima i svi smo zajedno na sceni. Mi kao glumci stalno smo na sceni i pokazujemo sebe. Sada imamo priliku da pokažemo kako umemo sve to da prenesemo u neki drugi fokus, da pažnja zapravo bude usmerena na lutku. Cilj je da pokažemo da dve klase mogu zajedno da rade i mi samim ovim činom pokazujemo šta sve može biti sloboda. A ona može biti sve na svetu, da sloboda bude ono što mi odlučimo da će biti. Danas je uskraćena sloboda raznim kulturnim normama, svi smo stavljeni među neke ograde.”, kaže Filep.

Viktorija Palfi, iz klase Milana Novakovića, na sceni koristi kaput koji je sama napravila i on ima ulogu lutke. Kaput je star i u predstavi ima mogućnost da bira kako će ponovo da izgleda kada naiđe na magičnu kutiju.

Šta vaša lutka pokazuje gledaocu?

Mojom ulogom želim da pokažem da je sve naš izbor. Mi sami biramo kakvi ćemo ljudi biti i kako ćemo se ponašati. U realnom svetu ne možemo sve da biramo, ali u našoj mašti – to je moguće. Lutke smo sami pravili, profesorka iz Rumunije je došla da nam pokaže tehnike i onda smo mi birali šta želimo da bude naša maska. Tako sam ja odabrala kaput. On je velik i vodim ga kroz predstavu.”, ispričala je Palfi.

Mia Kuzmanović