Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Sa akterima “Ivice i Marice”: Veštica je uvek zla i svuda ista

Predstavu „Ivica i Marica“, Dečjeg pozorišta Subotica, režirao je Todor Valov. Ovu poznatu deč­­­­­ju bajku dočaravaju lutke i šumski vilenjaci. Endre Kočiš u predstavi igra šumskog vilenjaka, vešticu i maćehu.

 

Igrate vešticu koja je smešna i duhovita, šta ste želeli da pokažete ­­­­negativnim likom?

Veštica je uvek zla i svuda ista, ali u ovoj pradstavi je na neki način i smešna.To mi je i bio cilj, da decu ne plašim nekim velikim zlom. Oni danas žive u svetu borbi, interneta, gde im je zlo vidljivo na svakom koraku. U današnjem svetu deci je dostupno zlo i oni ga prepoznaju zahvaljujući medijima i svom okruženju.

 Kako deca reaguju na lik smešne veštice?

Interesantno je da deca prihvataju vešticu i da pomno posmatraju njen lik, jer uglavnom očekuju da je ona suviše zla, ali niko ne očekuje da je zabavna. Ovim likom veštice, u svakom detetu, želim da potisnem loš odnos prema drugima, kaže Kočiš.

 U ovoj predstavi šuma priča događaje i šta se sve dešava Ivici i Marici. Kako bi ljubav bila na prvom mestu, ovde maćeha ne otera decu od kuće, već je veštica začara maćehu. Zlu maćehu, dobru maćehu i Ivicu igra Elvira Gal.

 

 Evira, u predstavi igrate začaranu maćehu, kakav ona utisak ostavlja na decu? U originalnoj bajci maćeha je od samog početka zla?

Deci je roditeljska ljubav najvažnija i ne treba im govoriti da njih roditelji ne vole ili da ih odbacuju. Zato je ovde maćehu začarala veštica i zato postaje zla. Na kraju ljubav pobeđuje i maćeha je opet dobra i voli decu. Bajke treba igrati, ali one ne treba da budu surove, jer su deca naši najbolji kritičari i treba im pozorište približiti kao nešto lepo i dobro, kako bismo imali buduću publiku, dodaje Gal.

Mia Kuzmanović