Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Razgovor na temu “Umetnost za najmlađe – strategija ili prilagođavanje”

 

Treba drugi ugao gledanja da bi se situacija popravila

Direktorka Dečjeg pozorišta Subotica Marta Aroksalaši i selektor festivala Goran Ibrajter, u sklopu pratećeg festivalskog programa govorili su na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke o pozorišnoj umetnosti za najmlađe.

Razgovor je vodila Senka Petrović. Ibrajter, koji je kao selektor dve godine imao prilku da odgleda celokupnu produkciju vojvođanskih pozorišta, rekao je da je trenutno dominantno prilagođavanje, jer, teško da ima strategije u domenu produkcije predstava za decu, pozorišta rade u otežanim uslovima, sa smanjenim finansijskim sredstvima i očita je oseka u produkciji:

“Kada se ima u vidu da u Vojvodini deluju tri specijalizovane scene za lutkarstvo, već je to dovoljan podatak a treba se setiti vremena kada su i druga pozorišta imala produkciju za decu. Bitna je činjenica da već dve godine uzastopno – gotovo – polovinu produkcije predstava za decu čine one iz Subotice. Ove godine sam, pored subotičkih, mogao da vidim još svega pet ili šest. Decenijama unazad lutkarsko, odnosno pozorište za decu, kod nas nije adekvatno tretirano.”, rekao je Ibrajter.

Ukazao je i da ne postoji škola lutkarstva, niti na akademijama odsek koji bi se bavio lutkarstvom, na šta se ukazuje dugi niz godina.

“U Srbiji ima sedam specijalizovanih pozorišta i to su pretežno lutkarska pozorišta, taj segment nedostaje i sva pozorišta su se praktično snalazila u tom delu. I zbilja, naše lutkarstvo je opstajalo, i danas opstaje, na entuzijazmu ljudi koji se lutkarstvom bave. I sada, vraćamo se na priču o prilagođavanju, jer, ne može se sve prepustiti prilagođavanju. Produkcija predstava za decu je u krizi. Kvantitet neće sam po sebi dovesti do rezultata, ali, ako ne radite ništa, ništa se i neće ni desiti.”, misli Ibrajter.

Marta Aroksalaši smatra da je moguće napraviti strategiju, ali da se ne seća vremena koja su za lutkare i pozorišta za decu bila krajnje optimistična.

“Moguće je napraviti neku strategiju, navikli smo da zapomažemo i jadikujemo, a zapravo, mislim da se to može ukoliko se malo više zalažemo i drugačije posmatramo.”, navela je Aroksalaši, ukazavši da je, osim strategije, izuzetno važan i repertoar koji mora biti“lepeza”.

Nakon razgovora, predstavljeno je Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade Assitej.

 Ljiljana Stupar