Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Promovisana knjiga” Prvi pet”

Promocija knjige “Prvih pet”, koja se sastoji od drama nagrađenih na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, održana je  u Novosadskom pozorištu-Újvidéki szinház. Urednik i priređivač knjige “Prvih pet” je Milivoje Mlađenović. Knjiga sadrži podatke o nagrađenim predstavama festivala i njihovom izvođenju.

“Srž ove knjige je šta ovi pisci zajedno daju kad se uvežu u jednu celinu. Pripadaju različitim kulturama i generacijama dramskih pisaca ali zajedničko im je da se bave devedesetim godinama. U njihovim delima dominiraju likovi sa margina, narkomani, samoubice i kriminalci. Uočava se da je navedena problematika posledica tranzicije u zemljama bivšeg socijalističkog poretka. Problem krivice, potraga za indentitetom, odnos prema drugom, pitanje božjeg prisustva u obezboženom društvu takođe su podstaknute procesom tranzicije”, objasnio je Mlađenović.

Grujica Veljković predsednik Skupštine opštine Aleksinac i predsednik Saveta festivala, istakao je da je njihov grad imao sreću da je u njemu živeo glumac Dušan Duka Jovanović, koji je bio i jedan od inicijatora ovog festivala.

“Ovakav festival je najpre održan  u Paraćinu, osamdesetih godina, a početkom devedestih je ugašen. Od 2012. godine on se održava u Aleksincu. Gradu je trebala jedna takva manifestacija, jer ima dobru pozorišnu publiku. Imamo dva pozorišta i nikad nismo imali problem slabe posećenosti”, izjavio je Veljković.

Od 2017. godine festival je posvećen domaćim autorima, jer je osnovna zamisao da to bude festival domaćih pisaca.

“Domaći dramski tekst se slabo igrao u našim pozorištima i hteli smo jednim ovakvim festivalom da motivišemo naše ljude, koji se bave pozorištem i pišu, da budu agilniji. Do prošle godine morali smo da biramo strane autore koji su po prvi put izvedeni u Srbiji, pa smo tako imali jednog autora iz Mađarske i jednog iz Hrvatske”, izjavio je Tomislav Trifunović, umetnički direktor festivala i selektor. On je naglasio da je osnovna tendencija da se bave domaćim dramskim stvaralaštvom, kako bi se videlo nešto novo u teatru.

Prema rečima Gorana Ibrajtera, člana prošlogodišnjeg žirija Aleksinačkog festivala, taj festival u velikoj meri doprinosi da se razvija naše pozorište. Podsetio je da se i Sterijino pozorje vratilo svom originalnom konceptu – da to bude festival domaćeg dramskog stvaralaštva.

 

Mia Kuzmanović