Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Promocija knjige “U slavu glumca i scenske igre“ dr Katalin Kaič

Glumac je duša, suština

Ovoga puta tema je bila subotička Dramska scena na mađarskoj jeziku a delo je izdato u okviru projekta “Pozorišna kultura na tlu Vojvodine” navela je urednica izdanja, kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine Ildiko Banči. Ovo je četvrta knjiga Katalin Kaič koju su izdali a reč je o svojevrsnoj monografiji, jer govori o svim učesnicima pozorišta a obuhvata period od 40 godina. Izdanje je ilustvorano fotografijama i plakatima iz zbirke Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Za samu Katalin Kaič nema dileme: posle toliko godina provedenih u pozorištu i bavljenju pozorišnom teorijom, istorija pozorišne umetnosti ima jedan ključ:

“Glumac je duša, suština pozorišta. Imala sam deset godina kada sam prvi put otišla u pozorište u Somboru, bio je to neverovatan događaj za mene. I dan danas, to je za mene najlepše pozorište koje postoji. Ceo život sam u pozorištu, suprug mi je bio reditelj. Za mene je pozorište velika inspiracija i katarza. Bila sam srećna kada sam napisala ovu knjigu jer je u njoj sve ono što znam o pozorištu, dakle suština i godine koje pokazuju kako je izgledao razvoj mađarskog pozorišta. Izučavala sam međusobne kulturne veze južnoslovenskih naroda i Mađara, tu su podaci o najznačajnijim autorima i predstavama poput onih Ferenca Deaka – “Borovnica” ili “Žeđ za vazduhom”. Bavila sam sam se i bolnom temom kako je pozorišni život izgledao posle rata 1945. godine, kada je bila javna stigma prema Mađarima. Ponavljam, glumac je suština pozorišta. Tradicija ima veliki značaj, tu pre svega mislim na to da Vojvodina, iako teritorijalno mala, ima značajan broj pozorišta a kada postoji pozorišna tradicija, na tome mo možete nadograđivati.”, zaključila je svoje izlaganje na promociji Katalin Kaič.

Ljubica Ristovski predstavila je ovom prilikom činjenice o razvoju dve dramske scene u subotičkom pozorištu.

M.P.