Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Promocija knjige “Pozorište kao sudbina” Aleksandra Milosavljevića

Memoari umetničke porodice Vesnić

“ Obećali smo da će knjiga ugledati svetlost dana, jer naš prijatelj Branislav Vesnić, koji je započeo njeno pisanje, nije to zbog bolesti mogao. Knjigu čini nekoliko celina, počev od predgovora koji je napisao Aleksandar Milosavljević a posvećen je životu u pozorištu. Prvi deo potpisuje Radoslav Vesnić, mlađi, sa obiljem memoarske građe a treći deo donosi tri priče o Banetu Vesniću iz pera Milosavljevića, kao i Vesnićeva pisma iz bolnice, dok je pogovor napisala Darinka Nikolić “.

Aleksandar Milosavljević naveo je da knjiga govori o pozorišnim ljudima:

„Na sceni, u publici, iza scene, u pozorištu, kao autori kostima, maske, scenografije, to su pre svega ljudi koji omogućavaju da dobijemo ono što gledamo. Pozorište su i tehnička lica a svi oni su tu jer vole pozorište i spremni su da ulože svoj život u njega. Pozorište okuplja istomišljenike, ljude sa istim ciljem, i ova knjiga je o tome. Imati pozorišnu porodicu u Srbiji je svakodnevnica a ovde se radi o jednoj specifičnoj, čiji su se članovi isprepletali i uticali na sudbinu jednog pozorišta, što se ne dešava često.“

Radoslav Vesnić pročitao je nekoliko odlomaka iz knjige „Pozorište kao sudbina“ a okupljenima se na izdavanju ove knjige zahvalila prvakinja SNP-a u penziji Anđelija Vesnić, izrazivši žalost što njen sin Branislav Vesnić nije dočekao ovo izdanje.

M.Pudar