Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Otvoren 67. Festival Profesionalnih pozorišta Vojvodine: “Ako ovo trajanje nije dokaz totalnog kvaliteta, onda dobrih temelja svakako jeste.”

Predstavom „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, sinoć je u Srpskom narodnom pozorištu počeo 67. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Tokom narednih sedam dana novosadska publika će biti u prilici da vidi 12 predstava, na četiri različite lokacije. Početku festivala prethodilo je otvaranje izložbe fotografija na pozorišnom plakatu Ferenca Barata u holu  SNP-a. Izložbu je priredila kustos Ljiljana Dimić, a otvorio ju je kustos i teatrolog dr Zoran Maksimović. Plakate su prethodno po centru grada na leđima prošetali učenici Gimnazije Svetozar Marković.

 - Osnovne crte plakata ka umetničkom, razvile su se šezdesetih godina prošlog veka zahvaljujući Sterijinom pozorju. Prema nekim tekstovima, plakat se razvija pod uticajem Ferenca Barata -izjavio je dr Zoran Maksimović.

 Izložba ima fokus na fotografiju koja se sadrži u plakatu i samim tim izbor je bio ograničen. Ferenc Barat svoj rad na plakatima započinje u Novosadskom pozorištu i za tu kuću realizuje najveći broj svojih dela. Zahvaljujući Baratu, plakat je postao nezavisna umetnička disciplina, bez koje je danas pozorišni događaj nezamisliv.

 - Radeći na ovoj izložbi bila sam ograničena građom. Ovaj autor je jedan od retkih koji je od plakata napravio pravu umetnost i tu uvrstio i fotografiju – objasnila je Ljiljana Dimić, kustos izložbe i dodala kako je Barat svojim radom inspiracija za mnoge današnje umetnike koji se bave plakatom.

 Pored Izložbe, 67. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine zvanično je otvorila predstava „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u režiji Nikole Žavišića.

 Pre izvođenja predstave prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i podsetio da Novi Sad nosi prestižnu titulu Evropske prestonice kulture i da je cilj raznih festivala da promovišu grad.

 - Posle 19. godina Novi Sad je domaćin 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Uveren sam da će publika uživati u izboru predstava. Ako negujemo pozorište, negujemo i umetnost našeg grada – istakao je Rožić.

 - Na sceni Novosadskog pozorišta 1864. godine prvi put je prikazano jedno Šekspirovo delo sa odlomcima iz Ričarda III, a igrao ga je Laza Telečki. Celovit Šekspirov komad „Romeo i Julija“ u našem pozorištu je izveden 1865. godine i to je ujedno i neka simbolika za pošetak 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – rekao je Zoran Hadži Lazin, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 

- Festival je u našim uslovima klasična građevina. Pošto je moderno novi komentar klasičnog,  zato ovaj festival i treba dograđivati na uzornim temeljima, a ne na rastakanju u trci za pomodnošću. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine počinje bez mnogih koji su ga stvarali, zajedno sa onima koji su poodavna opravdano i čvrsto preuzeli mesta osnivača i predhodnika, ali i sa brojnom mladošću koja se tek bokori – rekao je na otvaranju teatrolog Miroslav Radonjić stariji i nastavio:

 - Naš festival za tri godine puni 70 godina. Impozantno trajanje za jednu vrednu ustanovu i to na ovoj našoj košavnoj vetrometini, gde se vrednosti najčešće uočavaju i uglavnom priznaju godinama kasnije. Ako ovo trajanje nije dokaz totalnog kvaliteta, onda dobrih temelja svakako jeste – istakao je Radonjić.

Mia Kuzmanović