Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Miljan Davidović, Vesko u predstavi “Smrt čoveka na Balkanu”

Nama se dopao tekst

 “Smrt čoveka na Balkanu” priča je o nama. Iako je istoimeni film doživeo veliki uspeh, tokom rada na predstavi nismo se na to mnogo osvrtali.”, kaže glumac Miljan Davidović, Vesko u ovoj predstavi.

Ovo je pozorišna verzija Momčilovićevog nagrađivanog filma. Ima li sličnosti između predstave i filma?

Mislim da predstava nije trpela ono što je trpeo film, i obrnuto. Postoje određene razlike, ali one nisu mnogo velike. Zapravo, predstava “Smrt čoveka na Balkanu” je potpuno drugačija od filma. A kada to kažem, mislim drugačija u najpozitivnijem smislu kada se radi o pozorištu.

U predstavi igrate Veska…

Veska je u filmu igrao Rale Milenković. Kada smo počeli rad na ovoj predstavi razmišljao sam o tome kako sam film gledao, ali i da ga se slabo sećam. Pomislio sam da i ne smem da ga gledam, jer, negde sam u glavi imao misao o tome da je Veska igrao Rale koji je odličan glumac… Film tada nisam pogledao i možda je to doprinelo da nikakvih dodirnih tačaka, između uloge Veska, kako ga ja igram, i onog kako je to odigrao Milenković u filmu, nema. Moram priznati da je to za mene veliki uspeh.

Da li ste ranije igrali ulogu koja već postoji na filmskom platnu i da li ste želeli da joj date neki poseban, lični pečat?

Ne, nikada nisam imao takvu ulogu. Ovo je prvi put da igram tako nešto. To sigurno nije lako, posebno ako je neko na filmu napravio dobru ulogu, onda se mora ići i tražiti drugi put. Već na početku rada na predstavi, kada smo dobili tekst, reditelj Miroslav Momčilović nam je rekao: ovo je nešto sasvim drugo, zaboravite film! I zaista, niko ga nije gledao. Radili smo predstavu onako kako smo mislili da je najbolje, radili smo je kao da se to radi prvi put, kao da je praizvedba, apsolutno.

 Vaše impresije o tekstu…

To jeste klasična priča o nama…Inspiracija za tekst poslužio je događaj koji se odigrao u stonoteniskom klubu. Dok su igrali stoni tenis na Novom Beogradu, jednom starijem čoveku se slošilo. Ljudi su pokušali da mu pomognu a onda su pozvali hitnu pomoć koje, naravno, nema. Oni pokušaju da ga reanimiraju, ali njemu nije bilo spasa. Kada je prošlo dvadesetak minuta, jedan po jedan, nastavili su da igraju stoni tenis… Eto, odatle insipracija za komad “Smrt čoveka na Balkanu”.

Bilo je hrabro upustiti se u realizaciju ove predstave, budući da je film doživeo veliki uspeh?

Nismo mi imali uopše takav odnos prema tome. Nismo se bojali da se upustimo u ovaj posao. Nama se dopao tekst.

Ljiljana Stupar