Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Milan Kolak , Romeo u predstavi ’’Romeo i Julija’’: Ljubav pokreće sve

Raspoložen, nasmejan, energičan i ambiciozan dvadesetčetverogodišnji student Master studija, u dahu je odgovarao na pitanja o svojoj ulozi…

Da li si i ti, poput mnogih mladih glumaca, želeo da igraš Romea i koliko su tvoja očekivanja ispunjenja? Da li si zamišljao čuveni dramski lik u baš ovakvoj predstavi koja se poigrava sa različitim žanrovima?

Naravno da sam želeo da igram Romea. To je želja mnogih mladih glumaca. Kada vam se ukaže ovakva prilika, na početku karijere, rado je prihvatite jer se ona pruža samo jednom u glumačkom životu. Kada sam dobio ulogu shvatio sam koliko je ona važna za mene. Veoma sam srećan i zadovoljan što je reditelj Nikola Zavišić osmislio jednu savremenu i dinamičnu predstavu koja se dopada publici i nama koji je igramo. Za mene je ova predstava veliko i dragoceno iskustvo.

Romeo i Julija su tinejdžeri u kožnim jaknama i martinkama-simbolima bunta, karakterističnog za taj uzrast. Kod nas se stalno govori o nekom buntu, šta je on po tebi, ko treba da ga ispoljava, da li je on isključivo generacijski?

Oni  jesu, na neki način buntovni. Svako bi trebalo da se izbori za svoju reč, misao, stavove… Mladost je sama po sebi buntovna, ali ona ne bi trebalo da prelazi svoje granice. Čovek treba da istraje u svojim namerama. Naravno, ne po svaku cenu.

Tvoj Romeo je i raspevan, razigran, veruje u ljubav, ali je okovan kavezima na sceni. Kada se suprotstavljamo nametnutim normama i kodeksima, porodičnim, društvenim, religioznim?

To je veoma važno pitanje. Ljubav je najvažnija u životu, baš kao i roditeljsko vaspitanje. Ljubav se uči i neguje od malih nogu. Roditelji imaju najvažniju ulogu u našim životima, jer nas porodično okruženje oblikuje. Zato je važno da mladi ljudi umeju da razlikuju dobro od lošeg, ljubav od mržnje.

Ne čini li ti se da je ljubav na prvi pogled moguća samo kod Šekspira, jer u današnjem vremenu mladi se na prvi pogled zaljubljuju u dobar auto, markirane krpice, lovu i ostalo statusno ’’perje’’?

(smeh) Zaista verujem u ljubav. To je osećanje koje se nosi u sebi i koje emitujemo, ne samo prema drugim osobama, nego i prema svemu što nas okružuje. Ljubav bukvalno pokreće sve. Čovek koji voli – oseća se dobro, on je srećan.

Vojislav Alimpić