Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Knjiga “Kreiranje identiteta pozorišta” dr Ljubice Ristovski


Ansambl čini identitet pozorišta

“Pozorište je veoma važna institucija kulture za društvo, toliko da se na njemu manifestuje kulturna politika. U ovoj interdisciplinarnoj knjizi polazi se od kulturne politike i studija kulture, što je posebno bitno da bi se precizirao kulturni kontekst. Identitet pozorišta se kreira u komunikaciji sa javnošću a sam repertoar, što nam autorka knjige pokazuje na primeru subotičkog pozorišta, je suštinska matrica jedne pozorišne kuće. Jedno pozorište gradi sebe tako što će balansirati repertoar, u kojem će imati jednako zastupljenu nacionalnu i svetsku dramu. Ovaj rad ide u prilog tome da je ansambl, ukoliko se dobro planira angažovanje svih glumaca, od značaja za identitet pozorišta” navela je dr Milena Dragićević Šešić.

Dragičević Šešić osvrnula se i na vizuelni identitet teatara, koji je nedovoljno razvijen kod nas, iako živimo u izrazitom dobu vizuelnih umetnosti kao i na zaboravljeni pojam etike u pozorišnoj profesiji, uz konastataciju da “nema pravog, uspešnog pozorišta ako nije zasnovano na etici”. Autroka knjige, dr Ljubica Ristovski, navela je da je svoja glavna istraživanja o pozorištu uradila tokom godina kada je upravljala NP Subotica. Za to vreme bavila se i gradnjom pozorišne zgrade i rukovođenjem teatarskom kućom koja ima dva ansambla.

“Istraživali smo odnos publike prema pozorištu i potom uveli promene, promenili logo kuće kako bi i to bio deo novog identiteta pozorišta, tretirali smo na isti način obe dramske scene, na mađarskom i srpskom jeziku, izgradili smo svoju stalnu publiku i nastavili da komuniciramo sa publikom.”, navela je Ljubica Ristovski na promociji.

M.P.