Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Ivan Đorđević, glumac u predstavi „Bajka o uspavanom Vremenku“: Treba sve da radimo od srca

Šta ste želeli da pokažate deci kroz pojam mora i vremena?

Za svu decu vreme je pojam koji je nekako apstraktan i bezgraničan, baš kao i more. Ovim bezgraničnim pojmovima mi pokazujemo da ne treba da imamo neke granice i da ništa ne treba da nas sputava. Treba da želimo, sanjamo i da radimo sve od srca, a upravo deca sa posebnim potrebama su takva. Oni sve rade iskreno i sa puno ljubavi. Kroz bezgraničnost smo želeli da pokažemo da između nas i ove dece nema granica i da svi treba da budemo jedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakvo je iskustvo glumiti sa decom sa posebnim potrebama?

Ova predstava je nastala u saradnji sa udruženjem „Otvoreno srce sveta“ i u početku su nam govorili da mi nismo nešto obučeni da radimo sa tom decom, međutim to nije tačno, oni su deca kao i sva druga. Pre predstave smo imali neke radionice a onda posle toga smo pristupili radu na predstavi i sve je išlo sa nekom lakoćom. Deca su oduševljena što su radila sa nama, jer mi na njih gledamo kao na ravnopravne kolege, što se na sceni i vidi. Nekako mi se čini da su veći profesionalci od nas, znaju svaki korak i repliku u predstavi i kad mi nešto zaboravimo oni nas podsete. Vi možete da vidite pravu profesionalnost i ozbiljnost kod njih. Oni su srećni kada ih ne posmatrate kao osobe sa problemima, već kao ravnopravne članove društva.

Da li mislite da je deci sa posebnim potrebama na neki način ukradeno vreme i da se njima u našem društvu ne posvećuje dovoljno pažnje?

Siguran sam da ova deca nemaju dovoljno pažnje i prostora, mi smo se odlučili da napravimo ovaj projekat i da radimo sa njima, da pokažemo da su ta deca svuda oko nas. Imam utisak da se pojedina deca njih boje, ali ne treba da se plaše, jer oni su divni. Oni svoja osećanja pokazuju onako kako treba, i ne kriju se. To što im je vreme uskraćeno krivi smo mi, kao društvo. Ja sam se sretao i ranije sa decom sa posebnim potrebama i imam utisak da sami roditelji sklanjaju decu kako ona ne bi bila viđena i da ne bi smetala. Nadam se da će ova naša predstava podstaknuti i druge da rade na sličnim projektima.

Mia Kuzmanović