Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Glumac Jan Jambrih, gospodin Červahorski u predstavi “Tilda”

Deca neka sanjaju…

 

Kakav je lik gospodin Červahorski?

Glumim Tildinog nevaljalog oca. Popuno negativan lik, prevarant koji radi na crno i tako izdržava porodicu, on se čak diči načinom na koji dolazi do prihoda. On se neće ni za milimetar promeniti, uprkos svom dobrom detetu. Gleda samo svoj život i svoj pravac. Njemu njegova dobra ćerka smeta.

 Koja je poruka ove predstave, kakvi očevi treba da budu?

Predstava je realna, prikazuje mane roditelja. Decu, ipak, treba ostaviti da maštaju i rade po svome, a ne samo da slepo slušaju roditelje, posebno ukoliko su roditelji diktatori. Treba sačuvati taj dečiji svet.

Kakav je bio zahtev rediteljke za ovu ulogu?

Uloga je zamišljena kako oličenje roditeljske surovosti. Dakle, otac treba da bude direktan prema ćerki, otvoreno negativan i da pokaže da ne voli svoje dete zato što ona “uzalud troši vreme”: kupuje i čita knjige koje oca koštaju. Predstava ima magije, ima razočaranja, ima i suza, i malo smeha…

Da li vam je takav zadatak teško pao?

Bilo mi je najteže da budem surov prema detetu. Do sada najteži zadatak. Pogledao sam ekranizovani lik ove uloge ali mi smo ga formirali na naš način, samo loše osobine nisu mogle da se izbegnu. Koleginica koja glumi moju suprugu dosta mi je pomogla u ovoj ulozi a mislim da se najbolje u svemu snašla devojčica Mia Gedova, koja tumači Tildu. Zaprepastio sam se kako je brzo razumela svoju ulogu, kako bi trebalo da se ponaša na sceni i odigra svoj lik.

Koja je poruka mališanima?

Neka sanjaju svoje snove, neka slušaju očeve ali da sačuvaju svoj pogled na svet.

Miroslava Pudar