Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: “Ždrelo”

Druga predstava koju su gledaoci sinoć (5. aprila) gledali je „Ždrelo“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde. Ovaj komad je režirala Snežana Trišić a autorka teksta je Žanina Mirčevska.

Već na samom početku, iako je dosta razigrana i na momente duhovita, daje se ton ozbiljnosti i pravac u kojem će se drama odvijati. Upoznajemo Onog koji je pojeo svoje ime  (Marko Gvero) uvek gladnog čoveka u potrazi za nečim što će utoliti njegovu glad. Srećnim ili nesrećnim spletom okolnosti, zavisno od oka posmatrača, Onom koji je pojeo svoje ime menja se život. Nasledivši imanje i sve što ide s tim, on počinje da uviđa prednosti luksuznog života. Ali, kako to obično biva, sreća je varljiva. Sa bogatstvom i moći dolazi bolji život ali i problemi, zahtevi, prohtevi i molbe. Kako svima zasititi apetite i ostati omiljen? Odgovor na to pitanje je poprilično mračan.

Šta biva kada strast postane porok? U mučnim trenucima koje provodi sam sa sobom, poput duhova prošlosti, Onom koji je pojeo svoje ime se vraćaju njegove žrtve da ga progone, Amelija (Marina Vodeničar), Lolita (Suzana Lukić), Tereza (Mina Stojković)… Poslednji udarac glavnom junaku zadaje Edvard (Dragan Ostojić). Izmučen, u stanju delirijuma ili prosto poražen, Onaj koji je pojeo svoje ime vraća se na početak. A tu nema ništa.

„Ždrelo“ je veoma turoban i mračan kabare koji postavlja pitanje šta je čoveku potaman i gde je kraj lakomosti, gramzivosti i ljudskoj nezasitosti? Na trenutke, duhovit, ali sa obiljem teških tema, ovaj komad uznemirava i podstiče na razmišljanje.

Dramaturg Stanislava Radosavljević