Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: “Ivica i Marica”

Drugog dana 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, gledali smo predstavu „Ivica i Marica“, Dečjeg pozorišta iz Subotice. Dobro poznatu bajku braće Grim režirao je Todor Valov. Autor teksta je Simno Dochova Nanova.

Scena je svedena ali funkcionalna, kako bi glumci održali kontinuitet radnje i zadržali pažnju najmlađe publike. Uz pomoć lutaka, rekvizita, muzike i svetlosnih efekata (Iva Gikova, Ivajlo Nikolov, Plamen Mirčev Mirona) publici je približena začarana šuma i tragična priča Ivice i Marice. Uz manja odstupanja od originalne priče, Duh Šume prepričava ispovest svima znanu. Zašto su Ivica i Marica ostali sami u šumi, kako su naišli na kuću od slatkiša, ali i kako su pobedili i nadmudrili strašnu vešticu. Glumački trio koji čine Endre Kočiš, Elvira Gal i Imelda Vereš se spretno smenjuju u ulogama već pomenutih Ivice i Marice, zatim veštice i roditelja glavnih junaka.

Ako izuzmemo ekspoziciju koja je bila nešto duža, ostatak predstave je dobro osmišljen i duhovit, što se i videlo po reakcijama prisutne, što starije, ali u većini najmlađe i najzahvalnije pozorišne publike.

Dramaturg Stanislava Radosavljević