Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: “Fama o biciklistima”

 

Poslednja predstava koju su gledaoci 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine videli je „Fama o biciklistima“, Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz. Komad je nastao po istoimenom romanu Svetislava Basare a režirao ga je i adaptirao Robert Lenard.

Fama o biciklistima“ je definisana kao muzički metahoror, što i jeste, pomešana sa elementima distopije, beznađa i ludila, gde se postavlja pitanje šta je stvarnost a šta iluzija? Da li smo mi svi pod hipnozom uticajnih sila ili želimo da budemo hipnotisani i slepo vođeni? Iako je Basara napisao roman pre 30 godina, čini se da se u svetu ništa nije promenilo, možda je čak i gori. U komadu, doktor Herbert Majer (Daniel Husta) je onaj koji pokušava da „prosvetli“ zaluđenu masu ali taj posao nije lak. Uz pojavljivanje izmišljenih i mrtvih likova, poput Šerloka Holmsa, Votsona, Kralja Karla Ružnog i Sigmunda Frojda, ceo komad postaje bizaran skup pojedinaca koji briljiraju u svojoj ludosti.

Kroz dosta simbolike, ukazuje se na aktuelne svetske i političke probleme, tako da je to zapakovano u sat i po muzičko-scenskog programa, umesto već uobičajenog izgovaranja dugih monologa, propraćenih mahanjem zastavama i praćenim himnom.

Sve pohvale glumačkoj ekipi koju čine Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Daniel Gomboš, Emina Elor, Aron Silađi, Terezia Figura, Agota Ferenc, Gabor Pongo i Bence Salai. Uz kostime i scenografiju Nore Arve, te tekstove songova Roberta Lenarda, „Fama o biciklistima“ je više od metahorora, ona je ogledalo trenutnog stanja stvari u svetu. Prava predstava za kraj.

Dramaturg Stanislava Radosavljević