Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: “Crni”

Treće večeri Festivala, novosadska publika je imala priliku da vidi dve predstave. Veče smo započeli uzbudljivim akcionim mjuziklom „Crni“ u izvođenju Novosadskog pozorišta. Autor ovog komada je Robert Lenard, imajući kao predložak vitešku dramu Ištvana Baloga i adaptaciju Ferenca Nemeta. Režiju potpisuje Žanko Tomić.

Šta je „Crni“? To je viteški komad sa romantičarskim nabojem, obučen u moderno ruho apsurda. Iako su likovi predstave Crni (Karađorđe), Anđelija, Stanoje Glavaš i drugi, koji se bore protiv tlačiteljskog režima, predstava se ne bavi problemima života Srbije 18. i 19. veka, nego današnjim dešavanjima. Samim tim što je scena postavljena tako da liči na supermarket (Saša Senković), sa podvlačenjem nemaštine, uz dodatna obaveštenja o raznim „akcijama“ koje igraju toliko bitnu ulogu u životima pojedinaca, dobijamo satirični pregled trenutnog stanja.

Arpad Mesaroš je maestralno prikazao lik Crnog, narodnog heroja, koji spremno ide u boj. On je tmuran, misteriozan, pravi borac, kojem je na kraju ipak, najbitnije njegovo oružje. Gabriela Crnković, kao Anđelija, daje romantičnu notu ovoj priči o borbi za slobodu, ali kada je vreme, preuzima stvar u svoje ruke. Naravno tu je i glavni protivnik Joško Oglu (Lehel Šoltiš) koji sa svojim saradnicima mrsi račune, i pokazuje onu drugu stranu borbe i preživljavanja.

Glumačka ekipa je do detalja uigrana i pazi se na svaki pokret i ekspresiju što izaziva dodatan smeh kod publike. Songovi (Ferenc Nemet) karakterišu likove, ali ih i podstiču na akciju. Sa muzikom (David Klem), kostimima (Jasna Badnjarević), svetlosnim efektima (Robert Majoroš) i mnoštvom dimnih efekata, dobijamo crnohumornu komediju/parodiju/dramu koja u ovom trenutku obećava i nama srećan kraj.

Dramaturg Stanislava Radosavljević