Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: “Amadeus”

Pete večeri 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, gledaoci su bili u prilici da vide predstavu „Amadeus“, Narodnog pozorišta iz Subotice. Pisac komada, po kojem je 1984. godine snimljen i istoimeni film, je Piter Šefer. Dramu je režirao Atila Bereš.

Amadeus“ je priča o suparništvu dva večita rivala, Salijerija i Mocarta, i ne samo to. To je priča o strasti, zavisti, talentu, muzici i ljubomori. Priču pratimo kroz Salijerijevo sećanje, od trenutka upoznavanja s Mocartom, pa sve do tragičnog završetka Mocartovog života. Aron Balaž koji glumi Antonija Salijerija je odlično odglumio čoveka zahvaćenim gnevom i bezumnom ljubomorom, koji je spreman da učini sve kako bi postao slavan, znajući da nije toliko talentovan kao njegov protivnik. On na sve načine pokušava da osujeti Mocartov proboj na bečku umetničku scenu, pri tom ne birajući sredstva kako to da postigne. Volfganga Amadeusa Mocarta, ekscentričnog muzičkog genija, ali i velikog životnog naivca, maestralno je portretisao Ervin Palfi. Mocarta pokreće strast, to je ono što njegovu muziku čini toliko snažnom i moćnom, a zbog čega ga neprijatelji ne vole. Tu je, naravno, i Čila Pamer kao Konstanca Veber, Mocartova supruga, podrška i snaga. Scena (Balaž Horešnji) je svedena a kostimi (Marta Pilinji) dočaravaju salonski Beč 18. veka.

Amadeus“ je priča o životu, ljubavi i smrti, o nezdravom rivalstvu dva čoveka. Muzički protkana nekim od Mocartovih najgrandioznijih dela, ova predstava je svojevrstan osvrt na dva kompozitora, njihovo delo i nasleđe. Istina je da sve činjenice istorijski nisu tačne ali gde bi onda bila čar mašte, priče i pozorišta? Na kraju ostaje Requiem.

Dramaturg Stanislava Radosavljević