Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Gledam, dakle, postojim: „Pesma belog kita“

Peti dan Festivala počeo je dečijom predstavom „Pesma belog kita“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Komad je nastao po motivima romana Hermana Melvila „Mobi Dik“. Režirao ga je Atila Antal, koji je u saradnji sa Lukom Kurjačkim i adaptirao ovaj čuveni roman.

Pesma belog kita“ je poprilično ozbiljan komad koji se bavi teškim temama, između ostalog i smrću i ubistvom. U takvom komadu, kroz glavne junake ove drame, Mobi Dika (Danilo Minhnjević) i Kapetana Ahaba (Miroslav Maćoš), prikazana je večna borba dobra i zla i čoveka protiv prirode. Ovaj komad je jasno zaokružena dramska celina, sa tačno naznačenim početkom, sredinom i krajem. Saspens je prisutan od samog početka, kada narator ove priče Išmael (Kristian Kardoš), započinje priču o čudnoj vezi koja spaja Kapetana i kita, pa do samog kraja, kada dolazi do razrešenja njihovog sukoba. Sve pohvale idu Reki Ferenci, koja se pobrinula za dizajn scene i lutaka, zbog čega imamo utisak da smo na brodu kapetana Ahaba, ili miljama daleko ispod, u dubinama mora. Reditelj se takođe pobrinuo za muziku, koja sjajno dočarava atmosferu morskih dubina i života na brodu.

Uz bajkovite lutke i glumce koji su njima upravljali, te sa dobro smišljenom pričom, „Pesma belog kita“ je odlična predstava za decu, jer ne samo što je ugodna za gledanje, nego i potiče na razmišljanje.

Dramaturg Stanislava Radosavljević