Заједница професионалних позоришта Војводине
Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine
Szinházak közössége üzleti társaság
Comunitatea teatrelor profesioniste din Vojvodina
Заєднїца професийних театрох Войводини
Spoločenstvo profesionálnych divadiel Vojvodiny
Association of professional theatres from Vojvodina

Aleksandar Božina, reditelj predstave “Avgust u okrugu Osejdž

 

Prepoznavanje priče i publike

Reditelj Aleksandar Božina kaže da je ovde reč o glumačkoj predstavi a da je njegov posao zapravio bio “njihov” …

Predstavu ste režirali nakon tri godine “nebavljenja” pozorištem. Da li je bilo neke vrste treme?

Bilo je treme, naravno, pre toga sam radio u Subotici ali tri godine je prošlo kako se uopšte nisam bavio pozorištem. U ovom poslu treba trajati i ako ne radiš malo duže, imaš utisak da ništa nisi ni radio. Te krize brzo prođu, već posle prvih čitaćih proba, kada se pokrene cela stvar, opet je kao kod kuće. Reč o velikom, značajnom, tekstu, originalno izvođenje traje tri sata, mi smo ga malo skraćivali, nismo imali mnogo vremena. Ispostavilo se da je taj pritisak bio dragocen i pozitivan.

Šta vas je privuklo ovoj crnoj komediji?

Meni nije mračna, što je najluđe od svega, jer, što se duže njome baviš i više uđeš ispod tog crnila-pronađeš ljudskost. Dosta ljudi iz publike će se prepoznati u svemu tome.

 

Bili smo u prilici da vidimo kako ste vi doprineli tome da publika o zavoli junake koje glumci tumače…

Ako je tako, drago mi je. Mada, nisam siguran da je to moja odgovornost, zapravo, ne znam da li iko može da kaže gde se završava nečija režija i počinje nečija gluma. Bavimo se istim poslom, s tim što sam ja u gledalištu, a oni na sceni. Volim glumce i za mene je glumac u pozorištu najvažniji. Ovo i jeste glumačka predstava. Nisam se trudio da pomerim čitanje, da preterano stilizujem…Vidi se rediteljski rukopis, hteo sam da se sakrijem, a moj posao je bio naš posao, da se bavimo likovima i da svako od njih bude na istom nivou, stilski ujednačen i mislim da smo u tome uspeli, što je najveća vrednost ove predstave. To što vidite na sceni je teniski meč u kome se vraćaju loptice, vrlo, vrlo snažno, i s jedne, i druge strane.
Ljiljana Stupar